محل لوگو

نظرسنجی سایت

چگونه با وب‌سایت فرانفت آشنا شدید؟

اشتراک در خبرنامه

جهت عضویت در خبرنامه لطفا ایمیل خود را ثبت نمائید

Captcha

آمار بازدید

  • بازدید امروز : 53
  • بازدید دیروز : 273
  • بازدید کل : 580664

شکاف-اسید یک روش انگیزشی تولیدی می باشد که در آن اسید با فشار بالا تزریق می شود تا کانال هایی برای جریان سیال ایجاد شود.در سایت فرانفت ادامه این مطلب را مطالعه نمایید.


✅ شکاف-اسید یک روش انگیزشی تولیدی می باشد که در آن اسید با فشار بالا تزریق می شود تا کانال هایی برای جریان سیال ایجاد شود. هدف از این عملیات افزایش تولیدپذیری سازند می باشد. در این عملیات پس از پایان کار و خاموش شدن پمپ ها، اسید تزریق می شود تا سطوح شکاف های ایجاد شده خورده شوند و حالت نامنظمی بگیرند «etch» .

✅ شکاف-هیدرولیکی نیز مشابه شکاف اسید است با این تفاوت که پس از پایان عملیات زمانیکه پمپ ها را خاموش کردیم از موادی با نام #پروپانت برای باز نگه داشتن شکاف های ایجاد شده استفاده می شود.

✅ نکته اینکه در عملیاتهای ایجاد شکاف می توان از اسید یا آب عادی استفاده کرد. تفاوت دو عملیات در استفاده از پروپانت و اسید در باز نگه داشتن شکاف ها می باشد.

✅ معمول ترین اسید استفاده شده #اسیدکلریدریک-15% می باشد. هرچقدر غلظت اسید بیشتر باشد میزان واکنش بیشتر و عمق نفود به سازند عمیق تر است اما همزمان واکنش اسید با فلزات بیشتر شده و خوردگی پیش می آید. بایستی یک مقدار متعادل برای غلظت اسید درنظر گرفت.

✅ برای محافظت از لوله ها و تجهیزات، از #ضدخوردگی استفاده می شود. در شرایطی که دما باشد استفاده از اسیدهای ضعیف تر مناسب تر است اسیدهایی مثل: اسید فرمیک یا استیک اسید.

✅ عملیات شکاف اسید برای هر سنگی پیشنهاد نمی شود. سنگهایی که قابلیت حل شدگی در اسید دارند کاندیدای خوبی برای این عملیات اند مثل سنگهای #کربناته . نکته اینکه استفاده از برخی اسیدها مثلHF برای سنگهای کربناته باعث ایجاد رسوب و ته نشینی آنها درون شکافها و پلاگ شدنشان می شود.

✅ ایجاد شکاف اسید برای سنگهای ماسه سنگی بیهوده می باشد زیرا این سنگها درون اسیدکلریدریک حل نمی شوند. بهتر است برای آنها برای بهبود تولید عملیاتهایی مثل acid wash طرحی شود.

 نویسنده :مهدی گندم گون

گروه آموزشی فرانفت

شکاف-اسید یک روش انگیزشی تولیدی می باشد که در آن اسید با فشار بالا تزریق می شود تا کانال هایی برای جریان سیال ایجاد شود.در سایت فرانفت ادامه این مطلب را مطالعه نمایید.
انتشار : ۱۱ شهریور ۱۳۹۷

نمودار های بندش سیمان«CBL/VDL»


 

☑️ برای ارزیابی کیفیت بندش سیمان از این ابزارها استفاده می کنند که از دسته ابزارهای نمودارگیری صوتی می باشند. یک گیرنده در فاصله 3 فوتی «CBL» و دیگری در فاصله 5 فوتی «VDL» از فرستنده قرار دارند. این ابزار باید حتما در وسط چاه قرار بگیرد و نمی توان آنها را در حضور گاز یا حبابهای گازی به درون چاه راند. سیگنال دریافتی، ترکیبی از سیگنال مسیرهایی است که امواج در آن عبور می کنند مثل سیال چاه، لوله جداری، سیمان و سازند و خود بدنه ابزار، و مبانی تمام تفسیرهاییست که از این نمودار استنتاج می شود. اگر در سیمانکاری بندش سیمان خوب باشد وجود سیمان باعث ایجاد یک لایه پوششی شده و دامنه موج زمانیکه گیرنده آن را دریافت می کند بسیارضعیف است. اگر کیفیت سیمان خوب نباشد دامنه موج برگشتی به همان بزرگی اولیه است. پس معیار کیفیت سیمان دامنه موج صوتی برگشتی در گیرنده می باشد. نکته اینکه نمودار CBL کیفیت سیمان در تماس با جداری را مشخص می کند و VDL کیفیت سیمان مربوط به دیواره چاه را.

CBL: Cement Bond Log

VDL: Variable Density Log

نویسنده :محمد حسین گندم گون

گروه آموزشی فرانفت

نمودار های بندش سیمان«CBL/VDL»
انتشار : ۱۰ شهریور ۱۳۹۷

نقش رخساره های رسوبی در مهندسی اکتشاف نفت چیست؟


 

 

رخساره رسوبی

مفهوم رخساره (facies) از زماني كه زمين‌شناسان در واحدهاي سنگي خصوصياتي را يافتند كه مي‌توانست براي تطابق اين واحدها و در پيش‌بيني وجود ذخايري مانند زغال، نفت و كانيهاي معدني به‌كار رود، مورد استفاده قرار گرفته است. اما مفهوم جديد اين واژه اولين بار توسط گرسلي (۱۸۳۸،Gressly) معرفي گرديد. در اين تعريف رخساره به مجموعه مشخصات خاص يك واحد رسوبي اطلاق گرديد. اين خصوصيات در ابتدا تنها شامل مشخه‌هاي ليتولوژيكي و فسيل‌شناسي بود. اين خصوصيات شامل رنگ، لايه‌بندي، تركيب، بافت، ساختهاي رسوبي و ضمائم فسيلي مي‌گرديد. از آنجا كه از همان زمان تفاوت در خصوصيات فسيلي و سنگي قابل ملاحظه بود، دو نوع متفاوت رخساره‌اي رخساره‌سنگي (lithofacies) و رخساره‌زيستي (biofacies) از يكديگر متمايز گرديد.
با گسترش روشهاي غيرمستقيم تحليل‌هاي محيطي در مطالعات زيرسطحي، انواع غيرمتعارف رخساره نيز به دنياي زمين‌شناسي معرفي گرديد. از اين انواع مي‌توان به رخساره‌هاي موجي (seismic facies) اشاره نمود. با توجه به تعريف اوليه ارائه شده از رخساره، اين نوع رخساره به مجموعه رسوبات و سنگهاي رسوبي اطلاق گرديد كه داراي خصوصيات هماراست (configuration)، پيوستگي (continuity) دامنه، بسامد (frequency) و سرعت يكسان بوده و نيز داراي الگوي يكسان بر روي مقطع لرزه‌اي باشند. از انواع رخساره‌هاي ديگر مي‌توان به رخساره‌هاي الكتريكي (electrofacies) اشاره نمود. اين عبارت با پيشرفت روشهاي لاگ‌گيري جاي خود را با واژه عمومي‌تر رخساره لاگ (logfacies) عوض نمود. به نظر مي‌رسد اولين بار محققان شركت شل- پكتن (Shell- Pecten) از داده‌هاي لاگ براي تعيين رخساره استفاده نمودند. اين محققان طرحهاي خاص لاگ SP را به رخساره‌هاي خاص ماسه‌اي در دلتاي مي‌سي‌سي‌پي نسبت دادند. سپس بسياري از محققان ديگر نيز از اين شيوه استفاده نمودند كه از جمله مي‌توان به كارهاي پيرسون (۱۹۷۰,۱۹۷۷، Pirson) و لنون(۱۹۷۶،Lennon) اشاره نمود.
تعريف رخساره لاگ به معني امروزي آن اولين بار به وسيله سرا (۱۹۷۹ ،Serra) ارائه گرديد. رخساره لاگ در اين تعريف عبارت است از مجموعه‌اي از پاسخهاي لاگ كه مشخص كننده يك لايه (bed) بوده و باعث تشخيص آن از لايه‌هاي ديگر مي‌گردد. بايد به اين نكته توجه نمود كه منظور از لايه در اين تعريف چينه (strata) مي‌باشد چرا كه لايه رسوبي در تعريف خود مشخص كننده ضخامت خاصي از رسوب مي‌باشد (بزرگتر از ۱ سانتي‌متر) در حالي كه واژه رخساره ارتباطي به ضخامت رسوبات ندارد.
از آن زمان تا كنون اين عبارت در معاني متفاوتي به كار رفته است. اما به نظر مي‌رسد بهترين و كاملترين تعريف از رخساره، رخساره تعريف شده توسط سلي (۱۹۷۶،Selly) باشد. در اين تعريف يك رخساره رسوبي به مجموعه رسوبات و يا سنگهاي رسوبي با خصوصيات سنگ‌شناسي، شكل هندسي، ضمائم فسيلي، ساختهاي رسوبي و طرح جريانهاي ديرينه مربوط به خود اطلاق مي‌گردد كه با تكيه بر همين اختصاصات از مجموعه‌هاي رسوبي ديگر قابل تمايز باشند. هر رخساره توسط مجموعه‌اي از رخساره‌هاي ديگر احاطه گرديده و اين رخساره‌هاي همراه نيز به شناسايي رخساره مورد نظر كمك مي‌نمايند. مجموعه اختصاصات ذكر شده بر اثر شرايط خاص فيزيكي، شيميايي و زيستي در زمان ته‌نشست و يا بعدها در زمان دياژنز به وجود آمده و لذا منعكس‌كننده محيط ته‌نشست رسوب و فرايندهاي دياژنز مي‌باشند.
علاوه بر موارد ذكر شده رخساره به صورتهاي گوناگون در علم زمين‌شناسي استفاده شده است: ۱- تنها در مورد جزء سازنده سنگ، براي مثال رخساره ماسه‌سنگي؛ ۲- در مورد فرايند زايشي سنگ مورد نظر، براي مثال رخساره توربيديتي؛ ۳- در مورد محيط تشكيل سنگهاي مورد نظر، براي مثال رخساره رودخانه‌اي و يا رخساره دريايي كم‌عمق و ۴- با استفاده از فرايند زمين‌ساختي رخساره تشكيل شده، براي مثال رخساره مولاس (۱۹۸۶،Reading).
در اينجا سعي مي‌گردد هريك از اين موارد شش‌گانه كه در تعريف رخساره به‌كار مي‌رود مورد بحث قرار گيرد؛ به‌طوري كه راهنمايي عملي جهت انجام مطالعات رسوب‌شناسي (مانند مطالعات زمين‌شناسي عمومي سنگهاي رسوبي، تعيين رخساره، محيط رسوبي و مطالعات چينه‌نگاري سكانسي) باشد.

ليتولوژي

به‌طور كلي همه مواردي كه در مقطع نازك و يا نمونه دستي سنگ قابل بررسي ‌باشند، در اين قسمت مورد مطالعه قرار مي‌گيرند. بررسي اين بخش از خصوصيات رخساره‌اي از كار بر روي زمين و يا مطالعه بر روي نمونه‌هاي حفاري آغاز شده و تا جزئي‌ترين آزمايشات سنگ‌شناختي در آزمايشگاه را در بر مي‌گيرد.
ليتولوژي شامل مواردي مانند مطالعه كامل سنگ در مقطع نازك و نمونه دستي، تعيين رنگ بخش هوازده و بخش سالم سنگ، تعيين ميكروفاسيس (براي كربناتها) و پتروفاسيس (براي آواريها)، تعيين ليتوفاسيسها براي كربناتها و آواريها با استفاده از نمونه‌هاي دستي (بر روي زمين در رخنمون و يا نمونه‌هاي مغزه)، تجزيه و تحليل بافت سنگ، بررسي انواع آلوكمها در كربناتها و درصد هريك از اجزا، كاني‌شناسي، تركيب شيميايي سنگ، نوع سيمانها، فرايندهاي ثانويه، انواع كانيهاي رسي موجود در سنگ، نوع و ميزان تبخيريها، جانشينيهاي كانيايي، انواع و ميزان تخلخلها، تراوايي و حجم شيل مي‌باشد. ذكر چند نكته در اين بخش ضروري به نظر مي‌رسد. ابتدا بايد به اين نكته توجه نمود كه هريك از موارد ذكر شده در اينجا خود داراي موارد جزئي‌تر مي‌باشد. براي مثال مي‌توان به بافت يك سنگ اشاره نمود. بافت يك سنگ رسوبي شامل اندازه، شكل و فابريك اجزاي تشكيل دهنده آن مي‌گردد. تنها براي تعيين اندازه در رسوبات و سنگهاي رسوبي روشهاي گوناگوني وجود دارد كه بسته به پارامترهاي مختلف در يك مطالعه تغيير مي‌كنند. بايد توجه داشت كه هريك از اين مشخصه‌هاي نامبرده شده در رسوبات و سنگهاي رسوبي معرف خصوصيات مختلف بوده و در يك مطالعه كامل رسوب‌شناسي نمي‌توان از آنان صرف‌نظر نمود. تنها مطالعه كامل اين موارد در كنار يكديگر است كه منجر به تحليل كامل و صحيحي از رسوبات و يا سنگهاي رسوبي مورد مطالعه به دست داده و منجر به شناخت موضوع مورد بررسي (مانند محيط رسوبي و چينه‌نگاري سكانسي) مي‌گردد. هرچند در برخي مطالعات بر حسب عدم وجود امكانات و داده‌هاي مناسب، اين امر امكان‌پذير نيست. براي مثال در مطالعات زيرسطحي كه تنها خرده‌هاي حفاري از آنان در دسترس مي‌باشد، برخي از اين مطالعات قابل انجام نمي‌باشند. نكته ديگر آنكه جهت تفهيم و تفاهم درست مطالب لازم است تا تمامي مطالعات بر اساس استانداردهاي علمي موجود ارائه گردد. براي مثال تعيين رخساره‌هاي سنگي در كربناتها به نام ميكروفاسيس (microfaceis)، در آواريها به نام پتروفاسيس (petrofacies) و بررسي همين نمونه‌ها در حد نمونه دستي ليتوفاسيس (lithofacies) ناميده مي‌شود و همواره مي‌‌بايست اين عبارتها را در جاي مناسب خود به‌كار برد. براي مثال ورود واژه پتروفاسيس توسط متخصصان نفتي محض به حيطه علم رسوب‌شناسي سبب گرديد تا اين واژه در دو معني متفاوت به‌كار گرفته شود. معني اول همانگونه كه ذكر گرديد به رخساره‌هاي ميكروسكوپي ماسه‌سنگها اشاره داشته و معني دوم كه در زمين‌شناسي نفت مصطلح گرديده، به مجموعه واحدهايي كه داراي خصوصيات پتروفيزيكي يكسان هستند، اشاره دارد. اين نكته دليل ديگري بر اعتقاد شخصي نويسنده به يكي بودن گرايشهاي رسوب‌شناسي و زمين‌شناسي نفت مي‌باشد چرا كه اين متخصصان با وجود يكسان بودن سنگهاي مورد مطالعه و در بسياري از موارد هدف مطالعات، در دو گرايش متفاوت تحصيل مي‌نمايند!
بديهي است كه توضيح كليه مطالبي كه در بخش اول ذكر گرديد نيازمند توضيحات بسيار گسترده‌اي است. سعي مي‌گردد در بخشهاي بعدي اين مطالب به طور كامل مورد بررسي قرار گيرند.

نويسنده : وحيد توكلي

گروه آموزشی فرانفت

 

 
 

نقش رخساره های رسوبی در مهندسی اکتشاف نفت چیست؟
انتشار : ۱۰ شهریور ۱۳۹۷

روش ها و مکانیزم های تولید از مخازن نفتی


 
 

روش ها و مکانیزم های تولید از مخازن نفتی

همانطور که در شکل زیر نیز قابل مشاهده است، تقاضای جهانی انرژی طی چند سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است و انتظار میرود در سال‌های پیش رو همچنان روند صعودی خود را حفظ کند. با توجه به این مطلب مشاهده میشود که حداقل طی چند دهه آینده همچنان تولید نفت و گاز به عنوان یک مسئله مهم و استراتژیک در اقتصاد جهانی مطرح خواهد بود. در این میان مشکلات عمده ای فراروی صنعت قرار دارد. رفته رفته تعداد میادین نفتی عظیمی که سالانه کشف میشوند کاهش میابد. تولید از مخازن موجود به تدریج و به طور پیوسته تنزل میابد. مخازن تازه کشف شده از لحاظ ساختاری پیچیده تر بوده و عمدتاً مخازنی کوچک و دور از دست تر هستند. از یک سو حفاری این مخازن و ملاحظات زیست محیطی مربوط به آنها روز به روز سختتر و پیچیده تر میشود و از سویی هزینه های سرمایه گذاری و تولید از چنین مخازنی در حال افزایش هستند.

شکل۱: روند افزایش تقاضای جهانی انرژی

در این میان، نکته مثبت و امیدوارکننده، پیشرفت تکنولوژی در زمینه اکتشاف، حفاری، تولید و مدیریت مخازن نفتی است؛ به عنوان مثال حفر چاههای افقی و سپس چاههای چند شاخه‌ای، گامی مهم در جهت افزایش هر چه بیشتر سطح تماس با مخزن و در نتیجه تولید بیشتر نسبت به چاههای عمودی بوده است. نیرویی که باعث راندن نفت از مخازن زیر زمینی نفت به سطح زمین می شود، بوسیله انبساط گاز و فشار آبی که معمولاً همراه نفت در مخازن می باشد، تامین میگردد. وقتی انرژی طبیعی که همراه نفت در مخازن میباشد، برای بالا آوردن آن به سطح زمین کافی نباشد و یا نتواند حجم کافی نفت را به سطح زمین بیاورد، باید این انرژی توسط یکی از روش های مصنوعی، تقویت شود. این روش های مصنوعی تقویت انرژی را فرازآوری مصنوعی گویند. در حقیقت فرازآوری مصنوعی روشی برای افزایش طول عمر تولیدی چاه می باشد. معمولاً وقتی از فرازآوری مصنوعی استفاده میشود که انرژی موجود در سیال مخازن نفتی به اندازهای باشد که بتواند خود را به دهانه چاه برساند و در صورتیکه انرژی فوق بقدری کم باشد که سیال نتواند خود را به دهانه چاه برساند، باید یکی از روش های بازیافت ثانویه استفاده نمود. تنها کمتر از یک چهارم چاههای نفت دنیا به طور طبیعی تولید میکنند. با توجه به این آمار نیاز به فرازآوری مصنوعی امری اجتناب ناپذیر به نظر میرسد. فرازآوری مصنوعی روشهای متفاوتی است که همگی منجر به یک هدف مشابه می شود که عبارت است از:

تولید از چاه هایی که تولید ندارند و یا نرخ تولیدشان در حد مطلوب نمی باشد.

تولید از مخازن نفتی، طی سه مرحله‌ی اولیه، ثانویه و ثالثیه انجام میگیرد، که در شکل ۲ تقسیم بندی این روش‌ها آورده شده است. که در ابتدا این سه مرحله را معرفی میکنیم:

۱) بازیابی اولیه: در این مرحله ۱۲-۱۱درصد از نفت بصورت طبیعی و بدون نیاز به تزریق ماواد دیگار
تولید می شود.

۲) بازیابی ثانویه: با تزریق آب یا مواد دیگر ۱۱-۲۲درصد دیگر از نفت تولید می شود.

۳) بازیابی ثالثیه: با استفاده از روشهای حرارتی و یا غیرحرارتی حدود % ۱۱نفت بیشتر را در اختیار قرار میدهد.

صیانت از مخازن نفتی به منظور افزایش طول عمر آنها، همواره از دغدغه‌های کشاورهای دارنادهی نفت به شمار میرود. سالانه مبالغ زیادی در جهان، صرف بودجه‌های تحقیقاتی بر روی روشهای ازدیاد برداشت از مخازن نفتی میگردد و دارندگان این ذخائر میکوشند تا با روشهای جدیدتر، کم هزینه‌تر و با کارائی بالاتر، از منابع خود بهره جویند.

شکل۲: تقسیم بندی روشهای تولید از مخازن نفتی

روش ها و مکانیزم های تولید از مخازن نفتی
انتشار : ۱۰ شهریور ۱۳۹۷

شعاع تحقیق (Radius of investigation)


 

زمانیکه چاه را جریان می دهیم یک پالس فشاری ایجاد می شود و درون مخزن حرکت می کند مانند انداختن سنگ درون آب. اگر فرض کنیم مخزن کاملا همگن «یعنی پارامترهای مخزن در در نقاط مختلف یکسان باشند» و همسانگرد «یعنی در یک نقطه مشخص پارامترهای مخزن در جهات مختلف یکسان اند» باشد، حرکت موج فشاری بصورت دایره ای می باشد. این حرکت بصورت کاملا ایده آل بوده و در واقعیت همچنین چیزی نداریم.

دو پارامتر مهم در تعریف شعاع‌تحقیق وجود دارد که زمان و انتشار هیدرولیکی «Hydraulic diffusivity» می باشند. هرچقدر زمان بیشتر بگذرد میزان شعاع تحقیق بیشتر می شود. پارامتر انتشار هیدرولیکی متشکل از چند خاصیت مهم سنگ و سیال می باشد. تراوایی، تخلخل، تراکم پذیری و ویسکوزیته با همدیگر این پارامتر را تشکیل می دهند. اثر هر کدام از این پارامترها متفاوت می باشد

هرچقدر که تراوایی بیشتر باشد میزان انتشار هیدرولیکی و درنتیجه شعاع تحقیق بیشتر است. بعنوان مثال ممکن است که در یک مخزن با تراوایی کم «Tight Reservoir» ، چند سال طول بکشد تا اثر فشاری به مرزهای مخزن برسد اما در یک مخزن تراوا، پس از چند روز اثر مرزها را ببینیم.

تراکم پذیری نفت بسیار کمتر از گاز می باشد. اثر تراکم پذیری روی شعاع تحقیق معکوس می باشد. هرچقدر تراکم پذیری کمتر باشد شعاع تحقیق بیشتر است وبالعکس. بنابراین شعاع تحقیق در شرایط برابر در چاه های نفتی بیشتر از شعاع تحقیق در چاه های گازی می باشد. از لحاظ مفهومی مثل حرکت صوت می باشد که درون جامدات بیشتر از نفت و درون نفت بیشتر از گاز می باشد. لاگ صوتی نیز با استفاده از این مفهوم تخلخل سازند را مشخص می کند.

اثر تخلخل نیز بر روی شعاع تحقیق معکوس می باشد. هرچقدر تخلخل بیشتر باشد شعاع تحقیق کمتر است. موج فشار همانند موج صوتی، بصورت فیزیکی می باشند و توسط ارتعاش منتشر می شوند. زمانیکه تخلخل کمتر باشد یعنی قسمت جامد سنگ بیشتر است و کمتر حفره وجود دارد درنتیجه موج فشاری بیشتر منتشر می شود و شعاع تحقیق بیشتر می شود.

از بین پارامترهای تشکیل دهنده انتشار هیدرولیکی، تخلخل و تراوایی از خواص سنگ مخزن و ویسکوزیته و تراکم پذیری از خواص سیال مخزن می باشند.

میزان دبی جریان تاثیری روی مقدار شعاع تحقیق ندارد. یک موج را درنظر بگیرید. سرعت حرکت موج درون مخزن تابعی از انتشار هیدرولیکی و پارامترهای تشکیل دهنده آن می باشد درحالیکه دامنه موج تابعی از میزان دبی است. بخاطر همین حتی اگر در روز یک قطره نفت هم تشکیل شود بازهم تغییر فشار را خواهیم داشت و موج فشاری درون مخزن حرکت می کند اما چون دبی جریان و دامنه موج خیلی کم است نمی توانیم خواص مخزن را اندازه گیری کنیم. پس اگر می خواهیم تستی داشته باشیم که بتوانیم پارامترها را با آن بدست آوریم بایستی مقدار دبی کافی را داشته باشیم.

 

شعاع تحقیق (Radius of investigation)
انتشار : ۲۹ مرداد ۱۳۹۷

چگونه بر ترس هایمان غلبه کنیم؟


 

بعضی از افراد از ارتفاع می ترسند، برخی از شکست خوردن، گروهی هم از بیمار شدن و…. نکته ی جالب این است که اگر شما به لیست مواردی که من از آنها می ترسم، نگاهی بیندازید خنده تان می گیرد؛ به عبارتی معمولاً ترس های هر فرد ممکن است از نظر فرد دیگر کاملاً خنده دار و غیر معقول به نظر برسد. به عنوان مثال رانندگی برای یک فرد بسیار ترسناک است اما از نظر دیگری کار بسیار راحتی بوده و ترسیدن از آن بسیار غیر منطقی است.

ترسیدن از انجام برخی کارها – البته کارهای معقول! – باعث می شود کار جدیدی را امتحان نکنید و تجربه جدیدی هم کسب نکنید. بنابراین به یاد داشته باشید که ترس می تواند فلج کننده باشد و از مقاومت شما بکاهد و ضعیف تان کند. ترس می تواند شما را از دستیابی به رویاها و اهداف تان دور کرده و اجازه ندهد با چالش های کنونی خود دست و پنجه نرم کنید و همچنین اجازه امتحان کردن موارد جدید را به شما ندهد و در نهایت مانع پیشرفت تان شود.

واقعیت این است که ترس هایی وجود دارند که احتمالاً هر روز افراد با آنها مواجه می شوند، اما سوال این است که چگونه باید احساس ناشی از ترسیدن را به یک ابزار قدرتمند در جهت پیشرفت خود تبدیل کنیم. در اینجا شما می توانید با ۴ کلید آشنا شوید که با استفاده از آنها می توان بر ترس غلبه کرد و به موفقیت رسید.

 

۱) همه چیز از خود شما شروع می شود.
در واقع رسیدن به موفقیت در هر کاری به خود شما بستگی دارد. شما باید بدانید که به دنبال چه چیزهایی هستید و در قبال چه مواردی مسئولیت دارید. امروز به چه چیزهایی نیاز دارید که با استفاده از آنها بتوانید بر زندگی اطرافیان خود تاثیر مثبتی بگذارید. وقتی خواسته ها و اهداف شما برای خودتان روشن شوند، آن وقت می توانید متوجه شوید که از چه چیزهایی می ترسید. ترس هایتان مشخص می شوند و آن وقت می توانید یکی پس از دیگری بر آنها غلبه کنید. وقتی نسبت به اهداف زندگی تان آگاه باشید، دلایل انتخاب این اهداف هم برایتان مشخص می شوند و می توانید سفر خود را برای غلبه بر ترس ها و به دست آوردن آنچه از زندگی و کسب و کارتان می خواهید، شروع کنید و به موفقیت پایداری برسید، چرا که خود شما خواسته اید چنین زندگی هدفمندی داشته باشید.

۲) از محدوده امن خود خارج شوید.
خارج شدن از محدوده ای که همیشه در آن احساس راحتی و امنیت می کردید، می تواند دیدگاه جدیدی را در شما به وجود بیاورد. اگرچه همه ما این موضوع را می دانیم، اما همیشه ترس مانع راهمان می شود و از ما می خواهد که در همان محیط قبلی بمانیم و قطعاً ماندن در این محیط باعث می شود پیشرفت نکنیم. اما باید شجاع بود و ریسک های معقول و به جا انجام داد. این اتفاق قطعاً به بالا رفتن اعتماد به نفس و خودباوری می انجامد. خارج شدن از این محدوده افراد را مجبور به ایستادگی در برابر ترس هایشان می کند و به آنان احساس قدرت می دهد.

۳) به جای کمال طلبی، به دنبال پیشرفت باشید.
بیشتر انسان ها بطور غریزی بیشتر وقت و انرژی خود را صرف جستجوی اهداف و رویاهای بزرگشان می کنند. این کار، به آنها احساس آرامش و رضایت می دهد. اما همانطور که جستجوی اهداف بزرگ برای شما لذتبخش است، نرسیدن به آنها نیز ناامیدی بزرگی را در شما ایجاد می کند. این ناامیدی باعث می شود ترس به سراغ تان بیاید و از فکر دستیابی به هدف و رویاهایتان منصرف می شوید؛ بنابراین باید به جای کمال طلبی به سراغ کسب موفقیت های کوچک هم بروید و زمانی را صرف فکر کردن به همین موفقیت های کوچک کنید؛ چون بدین شکل است که اعتماد به نفس تان بالا می رود و می توانید بدون واهمه به سراغ اهداف بزرگتری بروید.

۴) دست به کار شوید.
یکی از بزرگترین ترس های هر فرد، ترس از آینده است. اما برای غلبه بر این ترس باید در همین زمان حال دست به کار شویم و تلاش کنیم ذهن مان را در زمان حال نگه داریم و روی آنچه امروز باید انجام دهیم، متمرکز شویم تا بتوانیم نگرانی های آینده را تا حدودی از بین ببریم؛ بنابراین دست به کار شدن، یکی از مهم ترین اقدامات برای از بین بردن ترس است؛ چرا که این گونه، فرد احساس می کند همه چیز تحت کنترل اوست. بنابراین اگر اقدام نکنید، افکار منفی تمام ذهن شما را می گیرند و از حرکت باز می مانید.

پس هم خواسته های خود را بشناسید و هم ترس هایتان را. درون ترس هایتان نفوذ کنید و آنها را بشکنید. بی شک تمام اشتیاق ها با ترس همراه هستند. اما می توان ترس را به گوشه ای انداخت؛ و در پایان اینکه ترس هایتان را فرصتی برای پیشرفت تان بدانید.

p><!--EndFragment

 

منبع:هیئت تحریریه گروه آموزشی فرانفت

چگونه بر ترس هایمان غلبه کنیم؟
انتشار : ۲۹ مرداد ۱۳۹۷

تزریق گاز به میدان نفتی


تزریق گاز به میدان نفتی

تزریق گاز به میدان نفتی از روشهای ازدیاد برداشت نفت بشمار می آید و فرآیندی است، که بمنظور جلوگیری از کاهش فشار نفت، افزایش حجم و فشار سیال درون مخزن، در نتیجه تثبیت میزان استخراج نفت در یک مخزن نفتی، در طول زمان انجام می‌شود. این روش از دهه ۱۹۵۰ میلادی در سطح بین‌المللی استفاده شده است و به دلیل کم‌ هزینه بودن در مقایسه با روش حفاری چاههای جدید, مورد استقبال قرار گرفت.

در این روش برای تزریق گازهای هیدروکربن, گاز کربنیک و ازت استفاده می‌شود. هدف نهایی از تزریق گاز، تأمین ضریب بازیافت بیشتر برای میادین نفتی، نسبت به روش‌های اولیه و معمول می‌باشد. در این فرایند به دلیل وجود خاصیت #امتزاج، در اثر تزریق گاز، #مویینگی به حداقل کاهش می‌یابد، در نتیجه نفت خام موجود در دیواره مخزن، جای خود را به گاز خشک تزریق شده می‌دهد و نفت مورد نظر نیز با فشار مناسب از دهانه چاه، خارج میشود.

راندمان تزریق گاز به میدان

عوامل زیادی در راندمان تزریق گاز به میدان نفتی دخیل هستند. از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

شکل هندسی مخزن
یکی از عوامل مؤثر در موفقیت عملیات تزریق گاز میزان سطح تماس بین سیال تزریق شده و نفت درون مخزن است. از آنجا که تزریق سیال ثانویه انحصاراً توسط چاه‌ها انجام می‌شود، توزیع یکنواخت سطح تماس کار آسانی نمی‌باشد. برای پایش سطح تماس سیال با نفت درون مخزن، طبیعت و ساختمان هندسی مخزن و نیز انتخاب محل چاه‌های تزریقی اهمیت ویژه‌ای دارد.

شکل هندسی ساختمان مخزن را به طور طبیعی نمی‌توان تغییر داد؛ ولی با انتخاب الگوی صحیح چاه‌های تزریقی، دبی تزریق و هماهنگی زمان تزریق و زمان تولید می‌توان تا حدودی موفقیت را تضمین کرد. الگوهای هندسی مختلفی برای تزریق گاز استفاده می‌شوند که معروفترین آنها الگوی خطی و پنج نقطه‌ای می‌باشد. انتخاب نوع الگو مورد استفاده در تخصص مهندسین حفاری می‌باشد.

نفوذپذیری سنگ مخزن
ناهمگن بودن میزان تخلخل و قابلیت نفوذپذیری سنگ مخزن نیز از دیگر عوامل مؤثر می‌باشد. سنگ مخزن در هر نقطه، به دو علترسوب‌گذاری و بزرگی مخازن ممکن است تغییر کند، (ناهمگن شود) همچنین نحوه تشکیل و نوع فشار طبقات فوقانی بر لایه‌های مختلف سنگ مخزن در تغییر خواص نام برده شده مؤثر خواهد بود. انتخاب محل مناسب چاه‌های مورد استفاده در تزریق، به دلیل لایه‌لایه و ناهمگن بودن سنگ مخزن، از مشکلات تزریق امتزاجی گاز می‌باشد.

شیب طبقات مخزن
به علت آنکه انرژی پتانسیل گاز، منشأ اصلی محرک در جابجایی نفت است، تفکیک ثقلی گاز به بازده عمل کمک شایانی می‌کند. شیب زیاد طبقات زمین کمک می‌کند که نفت بر اثر سنگینی خود همواره از گاز جدا بماند و به طرف پایین که چاه‌های تولیدی قرار دارند حرکت کند. ضخامت و ناهمگنی سنگ مخزن (Reservoir rock) و درجهٔ لایه‌لایه بودن آن از عوامل مؤثر در عمل تفکیک ثقلی و در نتیجه راندمان کل عملیات است.

طبیعت نفت مخزن
نوع و درصد مواد هیدروکربنی در نفت مخزن، در انتخاب نوع گاز تزریقی اهمیت دارد. هرچه هیدروکربن‌های سبک و متوسط در نفت مخزن بیشتر باشد، علاوه بر آنکه ارزش نفت بیشتر است، برای عملیات تزریق امتزاجی گاز نیز مناسبتر است. نفت سنگین احتیاج به میزان بیشتری از مواد حلال‌گونه دارد که منجر به هزینه بیشتری جهت فراهم آوردن مواد مورد نیاز می‌شود. با توجه به اینکه مخازن نفت سنگین درایران معدود است، احتیاج به صرف هزینه‌های سنگین در این روش مورد نیاز نمی‌باشد.

فشار و دمای مخزن
برای برقراری شرایط امتزاجی در دمای مخزن، نیاز به وجود فشار خاصی بر نفت و حلال آن می‌باشد. این فشار مورد نظر را می‌توان با نمودار فازی پیش‌بینی کرد.

ترکیب درصد گاز
یکی از پارامترهای مهم درصد هیدروکربن‌های دارای وزن متوسط گاز است. میزان این مواد باید به گونه‌ای باشد که عمل امتزاج به طور پیوسته انجام گیرد. برای جابجا کردن نفت با گاز در فشارهای پایینتر معمولاً به گازی نیاز است که درصد ترکیبات با وزن متوسط آن زیاد باشد و در فشار جابجایی بالاتر درصد این ترکیبات معمولاً کمتر است.

درجه اشباع سیالات
معمولاً به دلیل استخراج مقداری از سیالات مخزن (آب، نفت و گاز)، درجه اشباع باقی‌مانده این سیالات در مخزن تغییر می‌کند. این وضعیت باعث برهم خوردن وضعیت تعادلی و فشار موئینگی در مخزن می‌شود. به دنبال این اثرات و نیروهای محرکه طبیعی تولید، درصد نفت باقی‌مانده در جداره مخزن زیاد می‌شود. به دلیل آنکه درجه ناهمگنی سنگ مخزن عملاً بیشتر از نمونه‌های آزمایشگاهی است، میزان تلفات نفت در هنگام برداشت از مخزن همواره بیشتر از پیش بینی‌ها می‌باشد.

 

گروه آموزشی فرانفت

تزریق گاز به میدان نفتی
انتشار : ۲۸ مرداد ۱۳۹۷

دنیا ی بدون یادگیری را تصور کن !


 

مدت زمان تقریبی مطالعه: ۲ دقیقه

دنیای بدون یادگیری رو تصور کن! قطعا این دسته از افراد رو دیدی که همیشه پرانرژی هستن؛ احتمال اینکه ناراحت ببینی‌شون یا بفهمی حوصله هیچی رو ندارن خیلی کمه. از طرف دیگه‌، همیشه آدم‌هایی هم وجود دارن که اصلا حال و حوصله هیچ کاری رو ندارن. تا بهشون میگی فلان کار رو بکن سریع چهره‌شون رو در هم می‌کشن و شروع می‌کنن به غر زدن.

شاید اصلا من یا خودت از جمله این آدم‌ها باشیم! این تفاوت از کجا نشئت می‌گیره؟ مگه همه ما در جایی مشابه و با شرایط خوب و بد یکسان زندگی نمی‌کنیم؟

اگر فکر کردی می‌خوام بگم جواب یادگیریه و کسایی که همیشه درحال یادگرفتنند اون آدم‌های پرانرژی رو تشکیل میدن اشتباه حدس زدی! چشم‌های یکسان، تفسیرهای متفاوت چیزی که بین دو نفری که در یک وضعیت زندگی می‌کنند اما احساسشون زمین تا آسمون فرق می‌کنه در نوع نگاه به دنیاست. نگاهی که برای یک نفر هرچیزی شبیه به فرصتی تازه میمونه و برای یک نفر دیگه شبیه به اضافه کاری.

حالا بیاید ریزتر بشیم و با دقت‌ بیشتر بررسی کنیم. تفاوت نگرش و نگاه به دنیا از کجا میاد؟ نحوه پیگیری!

حتما شنیدید که داشتن هدف مشخص زندگی ما رو زیباتر می‌کنه، بهمون انرژی میده و میذاره تا با تحمل بیشتری در مسیر زمان حرکت کنیم. اما راستش من خیلی دیدم کسایی رو که تا دلت بخواد هدف دارن اتفاقا اهداف معقول و دست‌یافتنی، اما باز همیشه بی‌حوصله و کرخت رفتار می‌کنن. چیزی که بین نگاه‌ها تفاوت ایجاد میکنه، هدف نیست بلکه پیگیری هدفه، چقدر دوست داری به رویاهات برسی و چقدر دلت می‌خواد واقعی شدنشون رو ببینی؟ این چیزی که ما رو از هم متفاوت می‌کنه. دنیای بدون یادگیری نحوه پیگیری کردن اهداف مختلفه، هرکس راهی رو که در طول زندگی یادگرفته دنبال می‌کنه. اما بعضی از این راه‌ها نتیجه‌های خوبی ندارند و به اتفاق خوبی ختم نمی‌شن.

بذار برات یه مثال بزنم. فکر کن دو نفر هدفشون اینه که یک ماشین چند میلیونی نو بخرن! هر دو میرن تحقیق می‌کنن تا ببینن با چه روشی می‌تونن این سرمایه رو جمع‌آوری کنن. فرق اینجاست که یکیشون از ریسک‌های غیرمعقول و نادرست دوری می‌کنه و اون یکی بدش نمیاد که با یکم فریب‌کاری و روش‌های نه‌چندان درست به راهش برسه. و دنیایی که می‌سازیم ما از یادگرفتن می‌ترسیم،‌ از مواجه شدن با ندانسته‌ها!

همه این‌ها باعث شدن که بخوایم راه‌های صدساله رو یک شبه طی کنیم. دیگران رو دوربزنیم و فریب‌کاری پیشه کنیم.

این چیزیه که مشکلات رو بیشتر میکنه و نمیزاره آب خوش نه از گلوی خودمون نه از گلوی بقیه پایین بره. دنیای بدون یادگیری اینطوریه!

برای رسیدن به هدفت هرچقدر که سخت هم هست، لازم نیست یک عمر صبر کنی، فقط باید از چیزهایی که باید یادبگیری نترسی، و هر اتفاقی رو به کلاس درسی برای تجربه‌گرفتن تبدیل کنی.

دنیای فردا رو با یادگیری رنگی کن…

با فرا نفت همراه باشید.

دنیا ی بدون یادگیری را تصور کن !
انتشار : ۲۴ فروردین ۱۳۹۷

فرا نفت اولین آموزشگاه مجازی صنعت نفت ایران

فید خبر خوان    نقشه سایت    تماس با ما